Cu 25 de lei, pedalai cat vroiai

  Ma bucur cand citesc despre viitoarele proiecte cicliste din acest an, unul la fel de bogat ca si cel trecut deja. Este un avantaj pentru noi, iubitorii de pedalat, sa circulam in voie dar cu bagare de seama si sa ajungem cu bine la destinatie. Au fost timpuri in care bicicleta era considerata un lux, pe care nu toata lumea si-l permiteau. Era chiar o boierie, dovadă fiind o taxa anuală de 25 de lei care trebuia plătită,


  In anul 1952 sambata 21 iunie, intra in vigoare un decret privind circulaţia pe drumurile publice avand urmatorul continut:

Marea Adunare Nationala
Decretul nr. 143/1952 pentru circulatia pe drumurile publice

CAPITOLUL I  
Dispozitii generale
 
Art. 3 - Punerea in circulatie a vehiculelor cu tractiune mecanica, exceptandu-se cele apartinand Ministerului Fortelor Armate, se face in urma verificarii si inscrierii lor la organele de militie, in conformitate cu decizia ministrului Afacerilor Interne.
Bicicletele, tricicletele si vehiculele cu tractiune animala se inscriu la sfaturile populare, care le pastreaza evidenta si le atribuie numere de ordine.

Biblioteca Ciclista a proiectului OldBicycleRO va prezinta un astfel de document.

exemplar nr1 biblioteca ciclista OldBicycleRo - fata/spate

exemplar nr1 biblioteca ciclista OldBicycleRo - interior

   Permisul fiscal trebuie sa fie purtat in permananta de cel care foloseste bicicleta si trebuie sa fie prezentat la cererea organelor de circulatie si celor fiscale.
1.Neconformarea la aceste obligatii atrag pentru proprietarul bicicletei sanctiunile legale amenda si, in caz de rea credinta, deferirea la procuratura.
2.Permisul este valabil numai daca pe el s-a anulat timbrul care face dovada platii taxei anuale. Timbrul se cumpara de la sectiunea financiara si se anuleaza, lipit fiind in spatiul special rezervat, cu stampila sectiunii financiare, depusa astfel incat sa fie vizibila atit pe timbru, cat si pe spatiul din blanchet rezervat pentru anulare.
3.Timbrul lipit pe permis fara sa fie anulat conf. pct.2, nu face dovada legala a achitarii taxei si ca atare nu face valabil permisul.


4.Prezentarea la cerere a unui permis fiscal nevalabil, atrage sanctiunea amenzii.
5.Deslipirea timbrului, tratarea lui cu anumite substrante si orice alte operatiuni de natura sa pagubeasca statul constituie infractiuni sanctionate penal.

Credeti ca acele vremuri se vor intoarce?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu